duminică, 17 mai 2009

Coco Chanel-Biografie
















Nascuta la Saumur, Franta, pe 19 august 1883, Gabrielle Chanel, numita Coco, a avut o copilarie foarte umila si trista, petrecuta in mare parte intr-un orfelinat, pentru ca mai apoi sa devina una dintre cele mai aclamate creatoare de moda a secolului trecut. Cu stilul lansat de ea a reprezentat noul model feminin al anilor ‘900, este tipul de femeie dedicata muncii, are o viata dinamica, sportiva, plina de autoironie.

Incepe cariera sa desenand palarii, prima data la Paris in 1908 si apoi la Deauville. In aceste orase, in 1914, deschide primele sale magazine, urmate in 1916 de un mare salon la Biarritz. Marele succes o ajunge in anii ’20, cand isi deschide un alt magazin la Paris pe strada Cambon n.31 devenind un adevarat simbol al acelei generatii. Se poate spune ca Chanel a inlocuit vestimentatia putin practica cu una larga si comoda. In 1916, de exemplu, Chanel foloseste jersey (un material foarte elastic), incluzand haine simple de culoare gri sau albastru inchis.

Introducerea bluzelor lucrate la mana si dupa aceea confectionate industrial, de fapt, ramane una dintre noutatile cele mai senzationale propuse de Chanel. Mai mult decat atat, bijuteriile din perle, abinarea dintre pietre adevarate cu cele false, cristalele care dau impresia de diamante sunt accesorii nelipsite in creatiile sale si semnul de recunoastere a semnaturii.

Multi experti sustineau: Prea des s-a vorbit de celebrul sau Tailleur ca a devenit aproape o inventie de a sa. De fapt Chanel crea colectii tradizionale care de cele mai multe ori veneau din creatiile barbatesti. La varsta de 71 de ani, Chanel a introdus din nou tailleur di Chanel care era format dintr-un sacou in stil cardigan, o fusta simpla si comoda cu o camasa al carui material era coordinat cu cel gasit in internul sacoului. De aceasta data fustele erau taiate mai scurt.

Inceputul celui de-al doilea razboi mondial o obliga sa inchida magazinul din strada Cambon, lasand deschis doar magazinul de parfumuri. Coco a lucrat din 1921 in 1970 in stransa collaborare cu creatorii de parfumuri, Ernest Beaux si Henri Robert. Celebrul parfum Chanel N°5 vine creat in 1921 de Ernest Beaux. N°5 nu a fost inovativ datorita structurii parfumului, ci a novitatii numelui si a dimensiunii sticlei. Mai tarziu a devenit faimos si pentru capacul taiat in forma de smerald. Acest profil are un asa mare succes ca, in 1959, sticla este expusa la Muzeul de Arta Moderna din New York.

Dupa miticul N°5 vor mai aparea si alte parfumuri, cum ar fi N.22 in 1922, Gardenia in 1925, Bois des iles in 1926, Cuir de Russie in 1927, Sycomore, Une idee in 1930, Jasmin in 1932 si Pour Monsieur in 1955. Un alt mare numar este N°19, creat in 1970 de Henri Robert, pentru a aminti data de nastere a faimoasei Coco Chanel(19 august).

In sinteza, amprenta stilistica a lui Chnel se bazeaza pe aparenta repetitivita a modelelor joase. Variantele sunt costituite din desenul materialului si a detaliilor, confirmat chiar de catre stilista spunand ca Moda trece, stilul ramane.

Dupa moartea acestei mari creatoare de moda, 10 ianuarie 1971, Casa de Moda este condusa in continuare de catre asistentii sai, Gaston Berthelot si Ramon Esparza, si de catre ajutoarele lor Yvonne Dudel si Jean Cazaubon, in incercarea de onorare numelui si prestigiului castigat pana acum.

Niciun comentariu :