vineri, 2 aprilie 2010

UGG-urile, moda care distruge picioarele







Nu sunt nici cele mai frumoase accesorii, nici cele mai inspirate si, cu siguranta, nu sunt nici cele mai sanatoase. Pentru ca nu toate femeile isi permit sa dea in jur de 250 de dolari pe o pereche originala, se multumesc cu cele contrafacute care, in maxim 6 luni de purtare "vin la pachet" cu o multime de efecte negative la care nimeni nu se gandeste.

Femeile care aleg sa poarte falsurile pot avea ulterior probleme grave cu picioarele, dureri de spate, dar si dureri insuportabile la nivelul talpilor. "Ati observat cum UGG-urile contrafacute se deformeaza, fortand-o pe femeia care le poarta sa calce intr-o parte, pe partile laterale ale piciorului?", spun specialistii citati de Dailymail.co.uk.

Falsurile ca falsurile, dar ce facem cand chiar producatorii originalelor cizme UGG nu le fac o reclama pozitiva. Producatorii australieni, caci aici au fost inventate aceste accesorii, spun ca denumirea lor vine de la cuvantul "ugly"="urat".

Cea care a inceput oarecum aceasta isterie a fost Pamela Anderson. A fost suficient ca ea sa apara o data incaltata astfel pentru ca milioane de femei din intreaga lume sa-i urmeze exemplu. Unul negativ, daca este sa ne luam dupa ce spune profesorul Ian Drysdale, seful Colegiului Britanic de Osteopatie. "Deoarece incaltarile acestea sunt calduroase si moi, tinerele care aproape ca au devenit dependente de ele cred ca, purtandu-le, fac un favor picioarelor. De fapt, lucrurile stau exact invers".

In plus, medicul completeaza ca: "Piciorul aluneca in cizma si, la fiecare pas, greutatea corpului este resimtita de talpi, care ajung sa se lateasca pentru a putea sustine echilibrul. Din cauza acestui lucru, scobitura din talpa devine mai plata. Rezultatul? Probleme cu picioarele, gleznele si, nu in ultimul rand, cu soldurile". Calcand stramb din cauza cizmei, glezna sta intr-o pozitie anormala, osul coapsei isi schimba si el pozitia, ceea ce duce la o miscare anormala in pelvis, lucru care cauzeaza probleme grave cu spatele.

Fie ca vorbim despre modele originale sau despre falsurile care s-au comercializat cu succes si in magazinele din Romania, UGG-urile nu ofera un suport ortopedic necesar picioarelor si gleznelor noastre. Pe langa durerile de spate care vor aparea negresit in randul celor care opteaza pentru acest gen de incaltaminte, femeile in cauza vor descoperi faptul ca, in timp, li se vor deforma degetele.

Istoria UGG-urilor


Acest gen de cizme, caci despre acest lucru vorbim de fapt, isi are originea in incaltamintea din piele de oaie, imblanita, folosita acum mai bine de 200 de ani.
Foarte comode, dar uratele, UGG-urile au castigat incet, incet teren, devenind un brand in toata puterea cuvantului. O pereche de papuci de casa realizati special pentru iesirile in oras. Cam asa i-am putea caracteriza.

La inceputuri, in anii 1900, acest gen de incaltaminte era purtata de pilotii australieni si abia in anii '70 a ajuns sa fie considerat un trend. La inceput cizmele UGG erau fabricate de mai multe firme de pe coasta de Vest a Australiei, unde ajungeau si americanii pentru a face surf. In perioada respectiva nu era un lucru neobisnuit sa vezi fete in costume de baie, la plaja, incaltate cu UGG-uri. In Los Angeles a fost creat primul "fun club", care are sute de adepti.

Paradoxul in cazul acestui gen de incaltaminte este ca poate fi purtat atat iarna, cat si vara. Formula gasita de producator pentru aerisirea piciorului exclude transpiratia, asa incat majoritatea celor care le poarta nu folosesc sosete sau ciorapi, preferand sa aiba piciorul gol.

"Virusul UGG s-a raspandit pe filiera VIP": odata descoperite si adoptate de vedetele de la Hollywood, cizmulitele care seamana cu ratusca cea urata au ajuns in dulapurile tuturor celor care isi fac model din actritele ultramediatizate. Te uiti la TV sau in reviste, urmaresti stilul vestimentar al celebritatilor, imposibil sa nu sesizezi ca in picioarele lor au aparut niste cizme care seamana cu sosonii, informeaza Gandul.info.

Printre vedetele care s-au lasat fotografiate in UGG-uri se afla Paris Hilton, Britney Spears si Sienna Miller. La noi, am vazut-o pe Mihaela Radulescu intr-una dintre emisiunile sale, incaltata in UGG-uri bej si cu o rochie de seara mov cu... sclipici. Suficient pentru "victimele modei", care au dat iama in magazine.

In ciuda tuturor acestor lucruri, trebuie sa nu uitam insa care sunt precizarile si sfaturile medicilor. Acestia le interzic cu desavarsire.

Niciun comentariu :