luni, 27 iulie 2009

Printre Designeri

Sunt celebri, sunt aproape de noi (si de portofelul nostru la sfarsitul fiecarei luni) si ne fac mai fericite decat un cont in banca. Sunt fetisul barbatilor si placerea vinovata a femeilor. Ati ghicit: e vorba de pantofi. Sa facem cunostinta acum si cu cei care sunt responsabili pentru realizarea acestor mici bijuterii pe care ii denumim cu afectiune "pantofi". Cu cei care raman sub semnul stelei norocoase care le-a marcat viata. Sunt celebrii creatori de pantofi care ne definesc personalitatea si pe care nici macar nu-i cunoastem, desi visam sa le purtam creatiile. Pentru a-i sarbatori cum se cuvine, ne-am hotarat sa punem un chip pe aceste nume atat de familiare.

Salvatore Ferragamo: Legenda
Creatiile sale originale si pasiunea pentru combinatii de forme si texturi subliniaza statutul celui care a fost un avangardist al epocii sale, un inventator si un vizionar. Astazi, Ferragamo reprezinta o sursa continua de inspiratie pentru multi tineri designeri care doresc sa revolutioneze lumea pantofilor. Dar se gasesc intorcandu-se mereu la clasicism. Acestui geniu ii datoram aparitia platformelor, care, in mod curios, s-au nascut cu o finalitate practica; aceea de a conferi inaltime, dar si un sprijin stabil arcului piciorului, printr-un set de suporturi metalice. Ideile si formele sale inedite cucereau podiumul si la vremea lor delectau actritele de la Hollywood prin comoditate si design. Cautarea unui calapod perfect, calitatea si frumusetea au fost principiile fundamentale de la care nu s-a departat acest couturier genial , alaturi de obsesia de a promova o eleganta moderna. Mostenire care astazi continua gratie eforturilor familiei sale care a sarbatorit 8o de ani de la nasterea imperiului sau.


Repetto: clasicismul parizian
Din momentul in care au vazut lumina zilei la mijlocul anilor 40 din mana Rosei Repetto, istoria lor este o poveste continua de succes. Cine le-a cunoscut puterea a intuit un adevar incontestabil: la aproape 60 de ani distanta, balerinii sai clasici sunt un must have in garderoba oricarei femei moderne. Aceasta pariziana cu un simt inerent estetic a intuit succesul formulei publicitare "celebrities" si a creat legendarii Cellindron imortalizati de Brigitte Bardot in filmul "Dumnzeu a creat femeia". De atunci, Catherine Deneuve, Carolina de Monaco, Arielle Domballe, Kate Moss si multe altele s-au inscris pe lista celor dependente de balerini. Desi la inceput reprezentau incaltaminte profesionala de balet, ajung rapid pe podium si devin populari, iar branduri precum Chanel, Balenciaga, Lanvin sau Come de garcons nu ii rateaza in nicio prezentare de moda. Dar creativitatea echipei sporeste cu fiecare an, se adapteaza noilor tendinte, respectand mereu liniile elegante si rafinate care fac acest brand inimitabil. Sezonul acesta, Repetto se concentreaza asupra botinelor Oxford si se inspira din estetica masculina pentru a-si reimprospata talentul.


Christian Louboutin: regele glamour
In copilarie, il obseda ideea de a fi diferit, iar in colegiu isi petrecea timpul liber desenand pantofi pe care incerca sa-i vanda in teatre si la cabaret. Constanta si determinarea l-au insotit pe parcursul carierei sale, si dupa multe porti inchise, a primit sansa de a studia la Follies Bergeres pentru a-si continua apoi stagiul alaturi de Charles Jourdan. In mod incredibil, are sansa de a lucra cu Roger Vivier, de la care ii vin ideea si dorinta de a-si crea propria marca. Pastrand culoarea rosie pe post de talisman, incepe sa creeze pantofi care il diferentiaza complet de ceilalti designeri, transforma aceasta culoare intr-o semnatura personala si isi transforma visul in realitate. De dimineata pana seara, boutique-ul sau din Paris era cel mai bine pazit secret al actritelor si printeselor, incununandu-l in mod indiscutabil drept unul dintre regii tocurilor.

Roger Vivier: geniul discret
A fost scanteia care a declansat Noul Look semnat Dior din anii 50-60 in materie de incaltaminte, faceti cunostinta cu mastreul si revolutionarul Roger Vivier. Se implinesc 4 ani de cand designerul Bruno Frisoni si Diego della Valle, presedintele Tod's, decid sa resusciteze brandul. Cu multa rabdare si preseverenta redau firmei splendoarea pe care a cunoscut-o in anii de glorie. Dupa ce si-a studiat in detaliu predecesorul si dupa multe investigatii, au venit cu propuneri ce redau echilibrul intre traditie si modernitate, recuperand detalii specifice brandului ca penele, cataramele sau funde, accesorii care decoreaza glezna femeii cu insemne glorioase.


Georgina Goodman: inovatoarea
Isteata si cu o cariera impecabila, a stiut sa se pozitioneze in fruntea celor mai buni designeri din ultimii ani. Manolo Blahnik afirma despre ea ca reprezinta "creatoarea viitorului". Stilul sau inseamna in primul rand inovatie si a atras mii de cliente cand si-a deschis primul magazin de pantofi de lux si aceesorii in cartierul boem londonez My fair, efort ce a fost recompensat de presa de specialitate cu cele mai bune critici.


Giuseppe Zanotti: artizanul prodigios
A fost singurul si principalul protagonist al unei istorii care s-a nascut in anii 80, cand un dj tanar obsedat de a crea pantofii viselor sale si-a transformat pur si simplu fantezia in realitate. Traditia de inspiratie italiana si bunul gust l-au ajutat sa intalneasca perfectiunea, un drum lung care gratie creativitatii si pasiunii l-a impus drept unul dintre creatorii starsystemului. Pana si stilista Patricia Field l-a ales pentru a-si incalta actritele din "The Devil wears Prada". Cine ii poate rezista?, ne intrebam noi.

Derek Lam: orgoliu american
Reprezinta cu orgoliu lumea designerilor de pantofi americani, si acest talent special il recomanda pe Derek Lam drept unul dintre creatorii cei mai apreciati din tara sa. Chiar acest savoir faire l-a convins si pe Diego della Valle. Directorul de la Tod's i-a propus intai o colaborare, urmata apoi de un job impresionant: director de creatie al celebrului magazin de lux american. Succesul datorat primei sale colectii in calitate de designer al companiei a confirmat intuitia lui Diego della Valle. Cu o viziune practica asupra modei si un simt precis de avangarda, a stiut sa combine rafinamentul si senzualitatea intr-o maniera exceptional de personala. Creatiile sale par mereu jucate, pentru acest sezon preferand lemnul si plasticul, pastrand in acelasi timp formele clasice ale firmei.

Niciun comentariu :