Da, poate daca generalizam ajungem la concluzia ca intr-un fel sau altul ne incadram in una din aceste doua categorii, dar eu sunt de parere ca avem atat de multe optiuni si stiluri vestimentare incat nu le putem cuprinde pe toate in clasic si sport.
In primul rand cred ca nu se stie cu exactitate ce inseamna o tinuta sport sau una clasica. Sport nu are nimic de-a face cu "blugi, bluza si pantofi comozi". Sport inseamna exact ce se aude si ce se vede: sport. Adica haine pentru antrenamente si activitati sportive = trening. Sa nu uitam ca aceasta denumire este extrem de evidenta: trening vine din englezescul training care inseamna antrenament. Deci, ar fi de-a dreptul trist ca 90% dintre femei sa se imbrace sport, asa cum sustin ele. Stilul pe care il abordam majoritatea atunci cand cautam comoditate se numeste casual = haine lejere, comode. Partea buna este ca acestui stil ii putem face o multime de ramificatii, in functie de ce anume vrem noi sa obtinem de la o tinuta comoda. Pentru ca nu e neaparat sa purtam trening si pantofi sport pentru a fi comode.
Nu sunt o adepta a tinutelor ‘’sport ,, dar totusi port de foarte multe ori incaltaminte fara toc si pantalon, in general in timpul zilei. Insa recunosc ca nu las nici o tinuta fara accesorii si completez intotdeauna piesele vestimentare in asa fel incat sa obtin un rezultat chic. Este definitia mea preferata pentru o tinuta : chic, cochet. Se potriveste in orice loc si la orice ora, este la indemana oricui si este super feminin. Un exemplu cat se poate de usor si ieftin? Jeansi clasici si un tricou mulat si simplu, de culoare alba. Tricoul nu trebuie sa fie scurt, ci sa ajunga peste fermoarul pantalonului. Se pun balerini sau bascheti de culoare roz-pal, iar in jurul gatului se leaga lejer o esarfa scurta, vaporoasa, de culoarea incaltamintei alese. O pereche de cercei mici si o poseta mare si gri deschis completeaza in mod fericit tinuta. Vrei sa faci din aceasta tinuta una de seara? Nu trebuie decat sa schimbi pantofii si sa iei o pereche cu toc inalt ( albi,roz, gri, sau.. ce culoare vrei tu) si sa inlocuiesti poseta mare cu una mica, tip bijuterie. Cateva accesorii metalizate vor accentua frumos simplitate tinutei. Daca nu vrei sa porti pantalon, inlocuieste-l cu o fusta cloche, pana la genunchi sau chiar mini, daca silueta iti permite. Exemplele sunt numeroase.. Iar pt astfel de tinute ai nevoie de un buget foarte scazut.
Clasic... Din pacate si aici se greseste. Clasic nu inseamna neaparat elegant, sau invers. E de retinut faptul ca absolut nici o haina nu e eleganta daca nu avem atitudinea necesara.
Hainele clasice sunt cele care au linii de croiala foarte simple, de obicei taieturi drepte, foarte discrete, din materiale mate si culori neutre, care nu ies deloc in evidenta. Cu putina atentie hainele clasice/office ne pot face sa aratam foarte feminine, dar din pacate majoritatea cadem in anonimat si suntem sterse in asemenea tinute.
Pentru ca uitam de detalii..cu un simplu detaliu putem schimba tot aspectul, iar hainele clasice au intotdeauna nevoie de CEVA care sa le confere personalitate. De exemplu, daca purtati un deux-piece din pantalon si sacou negru sau maro, cu camasa alba, indrazniti sa va legati cochet in jurul gatului, cu fundita chiar, o esarfa din material fin dar foarte colorata si vesela. Esarfele sunt atat de feminine si de efect! In plus, se pot purta la absolut orice tinuta, sunt foarte accesibile la pret si avem o gama variata de unde putem alege. Consider ca o tinuta exclusiv clasica, fara nici un artificiu, este foarte plictisitoare.
Elegant..
In Romania, din pacate, putine femei inteleg ca a fi eleganta nu inseamana neaparat sa porti bucle si sclipici in par sau o rochie cat se poate de lucioasa si incarcata cu pietre sclipitoare. Gresit..Asta inseaman kitsch. Iar daca vreti sa vedeti o adevarata parada de asemenea piese fara gust, este suficient sa mergeti la o nunta sau la un botez. 90% dintre femeile de acolo vor alege tinute ca cele pomenite in randurile de mai sus. Retineti ca simplitatea este cuvantul cheie. O rochie simpla trebuie accesorizata corect si elegant ca sa ii accentuati taieturile simple, dar la o rochie incarcata nu se mai adaoga absolut nimic, decat strictul necesar de accesorii, si acelea foarte subtile si fine. Nici macar parul nu se lasa desfacut, ci se prinde cat mai simplu posibil. Balanta trebuie sa fie perfect echilibrata.
Admir femeile care aleg sa poarte pantalon la evenimente, mai ales daca acestea au loc in timpul zilei. Un pantalon drept, de culoare maro, o camasuta alba cu maneca scurta (sau fara maneca) si volanase in zona bustului, o pereche de pantofi sau sandale super dragute si elegante, in acelasi ton cu pantalonul si camasa, o poseta plic aurie sau metalizata ( din nou, poseta-bijuterie) , sau chiar una blue- ciel care sa dea un accent de culoare, o bratara din lemn ..Camasa alba se poate inlocui cu una vernil sau roz pal, indrazniti sa purtati culori .. Mie personal imi plac mult si camasutele care se leaga la gat cu o funda. O tinuta extrem de simpla, proaspata si eleganta. Si cel mai important, e de bun gust. Repet, eleganta sta in atitudine. Si in acest caz putem inlocui pantalonul cu o fusta simpla si draguta. Parul ? Se fac bucle lejere sau se prinde intr-o coada de cal intinsa si lucioasa.
Trebuie sa existe armonie in tinuta dvs de la culori si forme pana la texturi. Evitati hainele prea decoltate si golase, cat si cele care va inchid de tot.. Daca partea de sus e decoltata, partea de jos trebuie sa echilibreze. Daca aveti parul foarte aranjat in timpul zilei, nu purtati tocuri. Evitati sa pareti artificiala sau scoasa din cutie .
Incetati sa mai asortati posetele cu incaltamintea sau cureaua. La fel, incetati sa va mai asortati din cap pana in picioare. Combinati mai multe nuante ale aceleasi culori, rezultatul e deosebit. Tinutele monocromatice sunt total nereusite. Ca regula de baza trebuie sa stiti ca intr-o tinuta casual ideala se recomanda folosirea nu a doua, ci a trei culori. Doua trebuie sa fie din aceeasi paleta si de aceeasi intensitate si una contrastanta.(ex: alb, beige si roz- de preferinta nu strident; alb, crem si rosu; negru, alb si mov, etc). Dintre nuantele de baza se alege cea predominanta, iar cea contrastanta se va folosi cel mai putin, preferabil doar in accesorii. Bineinteles, exista si tinute foarte reusite in care una din piesele vestimentare este de culoare contrastanta.. Ex : fusta rosie, camasa alba, pantofi si accesorii crem. Dar in aceste cazuri trebuie sa acordati o atentie deosebita nuantelor. Alegeti nuante calde si placute ochiului.. culorile stridente nu sunt deloc frumoase. Exista tinute monocromatice frumoase, dar numai daca se lucreaza cu diverse nuante ale culorii respective.. de la cea mai inchisa pana la cea mai deschisa.
Concluzia.. Nici sport nici clasic. Sunt cele mai invizibile si triste tinute. Secretul sta in 3 cuvinte: feminitate, simplitate si bun-gust. Cu aceste principii e imposibil sa dati gres.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu