"Cand vedem o persoana grasa, suntem inclinati sa spunem: «Omul acela nu se straduieste. Probabil ca e lenes». In 90% din cazuri, asa e. Dar nu e o regula", spune lector universitar Lygia Alexandrescu.
In meseria ei, Lygia Alexandrescu a vazut multe. E lector universitar la Facultatea de Educatie Fizica si Sport "Spiru Haret" din Bucuresti, cu studii de nutritie facute in SUA. "Am intalnit destule persoane care se lupta cu grasimea pe care o au si care totusi nu slabesc", spune ea. Atunci cand vedem o persoana grasa, imediat suntem inclinati sa spunem: «Omul acela nu se straduieste. Probabil ca e lenes». In 90% din cazuri, asa e. O persoana cu probleme de greutate in majoritatea cazurilor mananca mai mult decat consuma. Dar nu e o regula. In 10% din cazuri avem de-a face cu altceva", afirma ea. Grasimea nu joaca intotdeauna cinstit. S-a descoperit ca genele, dezechilibrele hormonale si virusii au un rol major in obezitate. Daca mananci mai putin si faci mai multa miscare nu slabesti neaparat, asa cum iti imaginezi. "Uneori se intampla exact contrariul", spune Lygia.
Descopera in continuare care sunt cele mai neasteptate noutati in controlul greutatii.
1. Chiar poate fi o problema genetica
Cand oamenii de stiinta au descoperit-o la cativa cobai grasi, au numit-o "gena obezitatii" (FTO). Dupa cativa ani, cand au cercetat genomul uman cautand markeri care cresc vulnerabilitatea la diabetul de tip 2, au descoperit si aici gena obezitatii. S-a dovedit ca persoanele cu doua copii ale acestei gene prezinta un risc cu 40% mai mare sa faca diabet si cu 60% mai mare sa fie obeze decat cei fara aceasta gena. Si cei care au o singura astfel de gena au probleme cu greutatea.
Savantii banuiesc ca exista mai multe gene responsabile de obezitate. "Ar putea fi chiar 100", spune dr. Claude Bouchard, director executiv la Centrul de Cercetari Pennigton Biomedical al Universitatii din Louisiana, SUA. "Fiecare dintre acestea adauga cateva sute de grame ici-colo."
Peste 16% din totalul populatiei are doua copii ale genei FTO. In prezent, cercetatorii presupun ca celelalte gene care ar putea favoriza obezitatea au un efect mult mai mic decat FTO. O fi bine? Dar predispozitia genetica nu inseamna obligatoriu o condamnare pe viata. "Activitatea fizica regulata este esentiala deoarece creste ritmul metabolic", spune Lygia Alexandrescu.
2. Unii au mai multe celule grase
"Diferenta dintre o persoana si alta este enorma. Unii oameni au de doua ori mai multe celule grase decat ceilalti", spune dr. Kirsty Spalding, de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia. Chiar daca ai slabit sau te-ai ingrasat cu cateva kilograme, numarul de celule grase ramane acelasi. Ele sunt bine fixate de grasimea existenta, tanjind in permanenta sa fie innoite cu altele noi. Pentru a pune sare pe rana, trebuie sa mai spunem ca celulele grase ale persoanelor supraponderale si obeze retin mai multa grasime.
Noile celule grase apar in copilarie, dar par sa se opreasca in adolescenta. Cei predispusi sa aiba mai multe celule grase incep probabil sa le produca in jurul varstei de doi ani. Rata de crestere a acestora poate fi mare, chiar daca regimul copiilor e scazut in calorii.
Persoane necunoscute i-au scris lui Spalding, spunandu-i cat de deprimate sunt de rezultatele cercetarilor ei. Dar ea spune ca descoperirile sale nu sunt chiar asa sumbre. "Poti sa fii mai sanatos cu mai multe celule grase decat cu mai putine, dar care ajung sa fie suprasaturate si de dimensiuni mari", spune ea. Noi cercetari arata ca grupurile suprasaturate de celule predispun mai mult la obezitate, atragand complicatii de sanatate. Prin urmare, desi nu-ti poti reduce numarul total de celule grase, poti face unele lucruri pentru a le reduce dimensiunile (dupa cum vei vedea in continuare).
3. Iti poti schimba metabolismul
O alta echipa scandinava a cercetat ce se intampla la nivel celular atunci cand ne ingrasam. Doctorul Kirsi Pietilainen, profesor asistent de nutritie la Spitalul Universitar Central din Helsinki, a studiat perechi de gemeni in care unul era slab si celalalt gras si a observat ca celulele grase ale geamanului mai corpolent au trecut prin schimbari metabolice care au condus la o ardere mai dificila a grasimii. Echipa lui Pietilainen e de parere ca o crestere in greutate cu numai patru kilograme poate incetini metabolismul si te arunca intr-un cerc vicios: cu cat te ingrasi mai mult, cu atat e mai greu sa slabesti. Cum sa revii pe drumul cel bun? "Cu cat descopar mai multe, cu atat sunt mai convinsa ca avem nevoie de mai multa activitate fizica", spune Pietilainen. Si ea era candva o fetita grasuta, dar acum alearga in mod regulat si are o greutate sanatoasa.
4. Stresul ingrasa
Cea mai sigura cale spre ingrasare e sindromul "ceva de ciugulit". Circumstantele stresante (contul din banca, seful etc.) iti deschid apetitul pentru gustari bogate in carbohidrati, care calmeaza hormonii responsabili cu stresul. Cand cercetatorii care faceau un studiu au scos carbohidratii din alimentatia cobailor, nivelul hormonilor de stres a crescut foarte mult. Hormonii de stres favorizeaza si depozitarea grasimii. Pentru stramosii nostri preistorici stresul insemna seceta sau apropierea tigrilor, o acumulare rapida de hrana avand sens in acele vremuri. Ei aveau nevoie de resurse de energie pentru a supravietui in batalii sau in perioade in care mancarea era mai putina. Azi, suportam stresul stand la birou, iar caloriile nearse se acumuleaza in zona taliei.
"Exista destule cazuri de oameni care nu gasesc calea cea buna pentru a obtine o greutate normala. Aceasta cale nu inseamna numai regim alimentar si miscare, ci si o rezolvare a problemelor psihice (ascunse sau evidente) care genereaza sau intretin excesul ponderal prin consum alimentar excesiv", spune dr. Serban Damian, specialist in nutritie.
Pentru a fi in forma, dupa rutina zilnica de la serviciu, incearca o tehnica de relaxare sau petrece-ti timpul in mod placut, cu familia.
5. Perioada prenatala iti defineste viata
Tigarile pe care le fumeaza o gravida cresc riscul nasterii unui copil cu greutate mica, iar consumul de alcool poate provoca leziuni ale creierului bebelusului. Prin urmare, de ce mancarea nesanatoasa nu ar avea si ea efecte negative? Tot mai multi oameni de stiinta sustin ca zaharul si mancarurile grase consumate in timpul sarcinii au influenta asupra sanatatii fatului.
Un studiu realizat pe rozatoare la Institutul Pennington din SUA a aratat ca femelele cu greutate mai mare prezinta un nivel mai ridicat de glucoza si de acizi grasi liberi care plutesc in pantec decat cele cu greutate normala. Aceste molecule declanseaza eliberarea proteinelor, care pot afecta controlul apetitului si sistemul metabolic in creierul aflat in dezvoltare.
Un studiu realizat pe rozatoare la Institutul Pennington din SUA a aratat ca femelele cu greutate mai mare prezinta un nivel mai ridicat de glucoza si de acizi grasi liberi care plutesc in pantec decat cele cu greutate normala. Aceste molecule declanseaza eliberarea proteinelor, care pot afecta controlul apetitului si sistemul metabolic in creierul aflat in dezvoltare.
Iar ce e valabil pentru soareci e valabil si pentru oameni. Doctorii de la Centrul Medical al Universitatii de Stat din New York au comparat fratii nascuti inainte ca mama sa-si faca interventia de bypass gastric cu cei nascuti dupa. Femeile aveau o greutate mai mica dupa interventia chirurgicala, asa cum era de asteptat, dar si riscul copiilor de a fi obezi a scazut la jumatate. Specialistii au atribuit diferentele de greutate schimbarii obiceiurilor alimentare in timpul sarcinii.
Un sfat pentru mame: asigurati-le copiilor un start bun in viata mancand sanatos./p<>
6. Dormi mai mult, slabesti mai mult
Cand pacientii il intalnesc pe dr. Louis Aronne, fost presedinte al Societatii de lupta impotriva obezitatii din Statele Unite si autor al cartii "The Skinny" ("Slabanogul"), e foarte probabil ca acesta sa le evalueze si calitatea somnului, nu numai obiceiurile alimentare. Daca pacientii dorm mai putin de sapte-opt ore pe noapte, dr. Aronne ii sfatuieste sa doarma mai mult, in loc sa le prescrie diete sau medicamente. "Cand dorm mai mult, se simt mai bine si pierd kilograme in mod natural", spune el.
De ce? Cercetatorii de la Universitatea din Chicago au descoperit ca lipsa de somn strica echilibrul hormonal, avand ca efect atat scaderea hormonului numit leptina (care ne ajuta sa ne simtim satui), cat si cresterea nivelului de grelina (care provoaca senzatia de foame). Efectul: ne simtim flamanzi chiar daca nu suntem si, prin urmare, mancam. Somnul este cel mai ieftin si mai usor tratament al obezitatii.
7. Greutatea partenerului de viata
Cand sotul Cristinei Bir, din Bucuresti, a slabit 20 de kilograme de la 100, cat avea, ea s-a simtit usor nedreptatita de soarta. Ea era cea care se straduia in permanenta sa dea ceva kilograme jos, incercand sa-l determine si pe sotul ei Vlad (37 de ani) sa mai slabeasca. Totusi, cand il vedea ca nu-i pasa, se dadea si ea batuta si reincepea sa manance si sa nu mai faca miscare.
Dar, la un moment dat, Vlad s-a decis si a reusit sa slabeasca, schimbandu-si modul de viata. "A inceput sa mearga regulat la sala si sa manance mult mai sanatos", povesteste Cristina. Asta a determinat-o si pe ea sa ia atitudine. "Nu ma simteam bine. El arata bine, iar eu aratam grasa. Asa ca trebuia sa fac ceva." Cristina (30 de ani) a slabit si ea 12 kilograme si spune ca mai vrea sa scape de vreo cinci.
Dar, la un moment dat, Vlad s-a decis si a reusit sa slabeasca, schimbandu-si modul de viata. "A inceput sa mearga regulat la sala si sa manance mult mai sanatos", povesteste Cristina. Asta a determinat-o si pe ea sa ia atitudine. "Nu ma simteam bine. El arata bine, iar eu aratam grasa. Asa ca trebuia sa fac ceva." Cristina (30 de ani) a slabit si ea 12 kilograme si spune ca mai vrea sa scape de vreo cinci.
Studiile arata ca ingrasatul si slabitul pot fi contagioase. Un studiu publicat in New England Journal of Medicine arata ca, daca unul dintre soti este obez, exista 37% sanse ca si celalalt sa devina obez.
8. Hapciu! Virusul obezitatii
Adenovirusii sunt responsabili de o multime de boli care ataca de la sistemul respirator superior pana la sistemul digestiv. Legatura cu greutatea a fost descoperita cand cercetatorii de la Universitatea din Wisconsin le-au injectat gainilor virusi si au vazut ca unii contribuie la ingrasarea lor.
Celulele stem, cunoscute pentru capacitatea lor de a se transforma, au devenit si ele celule grase cand au fost infectate cu virusi. "Virusul pare sa mareasca numarul de celule grase in corp, ca si continutul de grasime din acele celule", spune dr. Nikhil Dhurandhar, profesor asociat in studiul infectiilor si obezitatii la Institutul Pennington.
Avem vaccinuri antigripale. Este oare posibil ca un vaccin antiobezitate sa fie urmatorul pas? Poate parea un vis indepartat, dar "asa au spus si despre vaccinul impotriva cancerului de col uterin", spune Dhurandhar.
9. Prajiturelele chiar produc dependenta
Desi se spune ca mancarea nu creeaza dependenta ca alcoolul sau cocaina, cercetatorii au descoperit totusi asemanari ciudate. Cand subiectilor de la Monell Chemical Senses Center din Philadelphia le-au fost aratate numele unor mancaruri care le placeau, au fost excitate aceleasi parti ale creierului ca in cazul dependentei de droguri. S-ar putea sa aiba legatura cu dopamina, hormonul responsabil cu placerea si motivatia, spun cercetatorii de la Laboratorul National Brookhaven, din Upton, New York. Daca obezii au mai putini receptori de dopamina, au nevoie de mai multa mancare pentru a simti placerea.
10. Infectiile urechii afecteaza gustul
Multa vreme, echipa de testare a gustului de la laboratorul Linda Bartoshuk al Universitatii din Florida s-a intrebat de ce persoanele care simt mai putin gustul mancarii sunt mai predispuse la ingrasare. Cercetatorul Derek Snyder are o teorie: o infectie a urechii poate afecta nervul gustului, care trece prin urechea mijlocie. Dupa ce a procesat 6.584 de chestionare, echipa a descoperit ca persoanele de peste 35 de ani care avusesera cateva infectii ale urechii prezentau risc dublu de obezitate. Raspunsurile la intrebarile suplimentare au adus cateva indicii. Fostii pacienti care suferisera de infectii ale urechii erau mai predispusi spre consumul de dulciuri si mancaruri grase, probabil din cauza nervului afectat, ei simtind mai greu gustul de dulce sau gras. Chiar si o crestere mica a numarului de calorii luate din mancaruri nesanatoase se simte in timp.
Infectiile urechii in perioada copilariei sunt greu de evitat, pentru ca vin odata cu racelile, dar limitarea fumatului pasiv conduce la scaderea incidentei cazurilor. Daca esti un adult supraponderal care a avut o infectie grava a urechii in copilarie, merita sa acorzi atentie gustului si texturii mancarii. Gasind inlocuitori sanatosi, ca fructele in locul dulciurilor sau uleiul de masline in locul untului, poti ajunge sa te hranesti mai bine si sa cantaresti mai putin.
11. Antioxidanti contra grasimii
Radicalii liberi sunt vinovati nu doar pentru imbatranire, ci si pentru ingrasare. Dr. Zane Andrews, neuroendocrinolog la Universitatea Monash din Australia, spune ca celulele oxidante afecteaza celulele care ne transmit ca suntem satui. Radicalii liberi apar cand mancam, dar sunt mai pregnanti cand ne indopam cu dulciuri, chipsuri si alti carbohidrati. Cu fiecare an care trece, acesti semnalizatori de satietate ce ne spun: "Opreste-te din mancat!" devin din ce in ce mai slabi, iar apetitul si probabil si stomacurile noastre, din ce in ce mai mari. Cel mai bun mod de a riposta? Evita mancarea nesanatoasa si inlocuieste-o cu fructe si legume colorate, bogate in antioxidanti.
12. Alege o dieta, oricare ar fi aceea
Pe masura ce cartile de diete se reinventeaza constant, a aparut un fenomen curios: dietele Ornish, Atkins si altele sunt asemanatoare. Specialistii in diete cu continut scazut de grasimi spun ca anumite grasimi sunt in regula, in timp ce adeptii dietelor cu un continut scazut in carbohidrati sprijina cerealele integrale. Toate aceste diete arata insa ca sunt patru reguli de baza pentru o nutritie sanatoasa:
- Consuma carbohidrati sub forma de cereale integrale si fibre.
- Evita grasimile prelucrate si saturate.
- Ia-ti proteinele din carne slaba.
- Satura-te cu fructe si legume.
- Evita grasimile prelucrate si saturate.
- Ia-ti proteinele din carne slaba.
- Satura-te cu fructe si legume.
Dieta South Beach, saraca in carbohidrati, ne arata avantajele regimului mediteranean, care contine o multime de fructe si legume bogate in carbohidrati. Si ultima editie a dietei Atkins pune accentul pe "carbohidratii buni". "Weight Watchers", un campion al dietei bazate pe puncte, ne ofera acum o optiune "fara calcule", bazata pe alegeri sanatoase ca cele patru de mai sus. Jenny Craig aduce in prim-plan "Volumetrics", o strategie bazata pe un volum mare de hrana, dar sarac in calorii. Toate spun insa ca zaharul si carbohidratii prelucrati sunt daunatori, pot cauza deficiente de insulina si pot duce la ingrasare si chiar diabet.
Doctorul Dean Ornish, un guru al dietei sarace in grasimi, spune: "Este sfarsitul razboiului dietelor". Cea mai recenta carte a sa, Spectrum, ofera chiar retete care pot fi preparate la diverse "niveluri" - de la un chili vegetarian servit simplu (cu continut scazut de grasimi), la unul servit cu masline (mai gras), pana la unul servit cu carnati din piept de curcan (si mai gras). Cheia pentru toate acestea e moderatia in defavoarea infometarii, gasirea unui mod sanatos de viata. Unii subliniaza si un efect secundar al dietelor bazate pe produse vegetale: protejarea mediului inconjurator.
13. Poti fi gras si, totusi, in forma
O parte din ce in ce mai mare a literaturii de specialitate spune ca marimea nu conteaza atunci cand vorbim despre sanatate. Un studiu realizat recent in SUA pe un grup de 5.440 de adulti americani arata ca 51% din cei supraponderali si 32% din cei obezi aveau un colesterol normal, nivelul de zahar din sange, tensiunea si alte caracteristici in parametri normali de sanatate.
Contrazicand opiniile traditionale, articolul spune si ca 23,5% din adultii cu o greutate normala aveau probleme de metabolism, ceea ce ii facea mai vulnerabili in fata bolilor cardiovasculare decat cei mai grasi. "O persoana supraponderala, dar activa din punct de vedere fizic, prezinta mai putine riscuri de imbolnavire decat o persoana cu o greutate normala, dar care este sedentara", spune dr. Damian.
Contrazicand opiniile traditionale, articolul spune si ca 23,5% din adultii cu o greutate normala aveau probleme de metabolism, ceea ce ii facea mai vulnerabili in fata bolilor cardiovasculare decat cei mai grasi. "O persoana supraponderala, dar activa din punct de vedere fizic, prezinta mai putine riscuri de imbolnavire decat o persoana cu o greutate normala, dar care este sedentara", spune dr. Damian.
Ultimul raport al Departamentului de Sanatate al SUA arata ca toti medicii sustin acelasi lucru: avem nevoie de 30 de minute de activitate fizica moderata, cinci zile pe saptamana, pentru a fi sanatosi. Si nici macar nu e nevoie sa facem dintr-odata toate exercitiile. Reprize de 10 minute de mers pe jos sunt la fel de utile. Asta inseamna ca, daca urci pe scari, daca iesi din metrou sau cobori din autobuz cu o statie inainte de casa, sau daca parchezi la cateva strazi distanta, ai facut miscare in ziua respectiva.
Lygia Alexandrescu spune ca o persoana, oricat de slaba ar fi, daca este sedentara, vasele ei de sange au de suferit, deoarece se depun grasimi pe peretii intravasculari. "In schimb, o persoana grasa care face miscare isi mentine sanatatea arterelor si tonusul muscular. Pe o persoana plinuta nu o face nesanatoasa modul in care arata, ci modul in care traieste", spune Lygia. Specialistii sunt de parere ca persoanele care sunt in forma au un risc mai scazut sa moara de cancer decat cele care nu sunt intr-o buna forma fizica, indiferent de indicele de masa corporala, dimensiunea taliei sau procentul de grasime din corp.
Noi metode de a reduce apetitul
Unele dintre cele mai asteptate pilule sunt cele care promit sa reduca apetitul si chiar sa accelereze metabolismul.
Alli este un nou medicament destinat celor care vor sa slabeasca si primul care se poate elibera fara prescriptie medicala. Cei de la compania producatoare spun ca, in combinatie cu un regim cu un continut redus de grasimi, medicamentul te poate ajuta sa slabesti cu 50% mai mult decat ai reusi doar prin dieta. El blocheaza la nivelului tractului digestiv absorbtia a circa 25% din grasimile consumate.
Alli este un nou medicament destinat celor care vor sa slabeasca si primul care se poate elibera fara prescriptie medicala. Cei de la compania producatoare spun ca, in combinatie cu un regim cu un continut redus de grasimi, medicamentul te poate ajuta sa slabesti cu 50% mai mult decat ai reusi doar prin dieta. El blocheaza la nivelului tractului digestiv absorbtia a circa 25% din grasimile consumate.
Reductil e un medicament care reduce dorinta de a manca. Se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala. Compania producatoare a lansat de curand, in Romania, un program national de combatere a obezitatii la care participa peste 230 de medici specialisti in boli de nutritie din toata tara. Totusi, inainte de a lua oricare medicament e bine sa consulti un medic, deoarece au si efecte secundare.
Diete vechi, probleme noi
A. Dieta fara calorii
Vechea metoda: Esti sclavul meselor microscopice in caserole de plastic. Sau poti renunta la dieta stabilita, inghiti doua negrese si apoi stai flamand intreaga zi.
Noua metoda: Nu mai trebuie sa numeri toate caloriile si punctele, cu conditia sa mananci multe fructe si legume, care te vor ajuta sa te simti satul mai mult timp.
De ce e de preferat a doua metoda: Prin adaugarea unui castron de salata la portiile mici de carne de vita Stroganoff, multi dintre cei care tin dieta se plang mai putin de foame.
B. Dieta fara carbohidrati
Vechea metoda: Kilogramele, cel putin la inceput, se topesc intr-un ritm alert, dar apoi pofta de carbohidrati te forteaza sa calci in laturi si kilogramele se acumuleaza rapid.
Noua metoda: Nutritionistii nu mai spun ca nu poti consuma niciun fel de carbohidrati, ci pun accent pe carbohidratii buni, din fructe, legume si cereale integrale.
De ce e de preferat a doua metoda: Cei care tin diete ce presupun consumarea de carbohidrati pot, in sfarsit, sa spere ca vor reusi sa le urmeze.
C. Dieta fara grasimi
Vechea metoda: Iti sunt permise o gramada de cereale integrale, fructe si legume, dar ai restrictii ferme la carne rosie si alte alimente care contin grasimi.
Noua metoda: Anumite grasimi - cele bune, din masline, avocado sau nuci - sunt permise acum. Chiar si carnea rosie isi gaseste ocazional locul ei in meniu.
De ce e de preferat a doua metoda: In mod cert, nu te vei mai mai simti ca un gurmand care, dintr-odata, moare de pofta unui hamburger.
De Joanne Chen, cu informatii suplimentare de Ada Bucur
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu